UTHOLDENHETSTRENING

Utholdenhet er noe som er veldig viktig for helsa. Det finnes flere grunner til det, for eksempel:

 • Du blir ikke så fort sliten
 • Mye morsommere når du ikke blir så fort utslitt når du holder på med aktiviteter
 • Gir deg mer overskudd og du vil være mer opplagt. Du klarer å konsentrere deg bedre, og akkurat dette er spesielt bra for en skoleelev
 • Lungefunksjonen bedres, hjertet pumper blodet mer effektivt og blodet strømmer lettere gjennom årene. Dette vil føre til at stoffskiftet og fordøyelsen reguleres bedre
 • Man blir mer fornøyd og blir i bedre humør
 • Bedre rustet mot sykdom

Det er forskjell mellom aerob og anaerob utholdenhet.

 • I aerob utholdenhet trener vi ikke på det aller hardeste. Da greier vi hele tiden å puste inn nok luft slik at musklene får nok oksygen (aer betyr luft). Musklene er kroppens motorer og fortsetter å skape bevegelse ved hjelp av oksygen.
 • anaerob utholdenhet trener du med svært høy intensitet. Musklene rekker ikke å omdanne nok energi ved hjelp av oksygen (anaer betyr uten luft), men de greier det uten også, bare at det kun varer i noen få sekunder. Anaerob utholdenhet er nødvendig i idretter som krever høyt tempo over kort tid, for eksempel i ulike sprintøvelser.Det er noen ting som er viktige å huske på når det gjelder utholdenhetstrening, og det er for eksempel det med hyppighet, varighet og intensitet.

 • Hyppighet går ut på hvor ofte man trener. For de fleste holder det med to-tre treningsøkter i uka, men for personer som holder på med idrett (her gjelder det spesielt konkurranseutøvere) er dette alt for lite. For eksempel 16-åringer som driver med langrenn kan fort trene mellom 10 og 12 timer i uka. Det er uansett viktig at kroppen får hvile og at man gradvis bygger opp kroppen sin slik at den blir vant til store mengder med trening.
 • Varighet forteller oss hvor lenge du skal trene hver gang. Dette varierer fra person til person, hvor godt man er trent og så klart hvilken type trening man trener. Noen synes kanskje det er nok med 20-30 minutters trening mens noen andre passer det bedre med 1-2 timer.
 • Når vi snakker om intensitet mener vi hvor hardt man trener. Da kan det være lurt å måle intensiteten på treningen ved å telle puls. Hensikten med å måle puls er å styre intensiteten på treningen, slik at du vet hvor hardt du trener og at det skal være hensiktsmessig. Vi kan dele inn intensiteten i fem nivåer: svært lav, lav, moderat, høy og svært høy.

Hva er forskjellen mellom kontinuerlig arbeid og intervallarbeid?

 • Kontinuerlig arbeid: høy intensitet over relativt lang tid. Hurtig langkjøring
 • Intervallarbeid: lav intensitet, korte drag (15 sek ? 60 sek), lange drag (60 sek og oppover), naturlig (høy og lav puls alt etter når det er bakker osv), fartsleik (for eksempel spurte opp bakker eller svinger

 

Vet det ble et ganske langt innlegg med mye fakta osv, men fant tilfeldigvis en innlevering jeg hadde i gym fra i fjor, og det passet jo ganske bra inn her på bloggen. Dessuten er det jo ganske viktig å kunne litt om dette om man skal trene utholdenhet.

 

TRENER DU MYE UTHOLDENHET?

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

,


  Jeg heter Helene Hammer og er ei jente på 17 år fra Trondheim. Bloggen ble opprettet pga et skoleprosjekt, og skal handle mest om trening. Bare spør om det er noe du lurer på.

  + Legg meg til som venn


Kategorier

Blogg


Arkiv

Oktober 2012 September 2012

hits